Följ eller dela gärna:

Facebooktwittergoogle_plusinstagrammail

Torskrygg med potatispuré, savojkål och champagnesås

Denna rätt serverade vi på nyår, och den blev så jäkla god. Fisken som bestod av ganska tjocka bitar, kördes till en innertemperatur på 54 grader.

Torskrygg med potatispuré, savojkål och champagnesås

Ca 8 portioner

1,2 kg torskrygg

1 liter vatten

1 dl salt

50 gr smör

Potatispuré:

1,2 kilo mjölig potatis

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

100 gr smör

2 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

Sås:

3 scharlottenlökar

1 msk smör

4 dl+0,5 dl champagne (fungerar med vitt vin)

2,5 msk konc. fickfond

3 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

2 krm salt

Kål:

400 gr savojkål

150 gr sockerärtor

2 msk smör

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Gör så här:

Skär torsken i 8 bitar. Blanda vatten och salt i en bunke. Rör tills saltet löst upp. Lägg torskbitarna i lagen och låt rimma i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 150 grader.

Puré: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vatten från potatisen och pressa i potatispress tillbaka i kastrullen. Vispa potatisen med grädde, mjölk och smör till en slät puré. Krydda med salt och peppar.

Sås: Skala och finhacka scharlottenlöken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt 4 dl vatten, 2,5 dl champagne och fond. Koka ihop tills hälften återstår.

Kål: Strimla kål och förväll den tillsammans med sockerärtor i 1 minut i lättsaltat vatten, Häll av skölj i kallt vatten. Fräs de snabbt i smör strax innan servering. Krydda med salt och peppar.

Ta upp och torka av fisk med hushållspapper. Bryn den i smör i en stekapanna och lägg den sedan i ugnsfast form. Stek fisken i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller till 52-54 grader i innertemperatur.

Red. såsen med mjöl utblandat med vatten. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt ytterligare 1 dl champagne och grädde och låt såsen bli varm. Krydda med salt. Mixa till en skummig sås med stavmixer.

Servera fisken tillsammans med puré, kål och sås.

Smaklig måltid!

Facebooktwittergoogle_plusinstagrammail

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.