Följ eller dela gärna:

Facebooktwittergoogle_plusinstagrammail

Torskrygg med brynt smör

Torskrygg från Ica

Perfekt som nyårsmiddag! Detta receptet är hämtat från Ica och är vansinnigt gott.

Vi har tagit bort gurkan och använt oss av lättstekt strimlad rödkål i olja och balsamvinäger istället.

Ingredienser för ca 8 personer

Mandelpotatisstomp

  • 1 kg mandelpotatis
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 150 g riven Västerbottensost
  • 2 dl gräddfil

Brynt smör-vinägrett

  1. 100 g smör
  2. 1 stor gurka
  3. 4 msk färskpressad citronjuice

Rimmad torskrygg

  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 8 bitar torskryggfilé (à ca 150-200 g)
  • olja (till formen)

Till servering

  • ca 100 g regnbågs- eller löjrom
  • färsk dill
  • färsk körvel

Gör så här

Stomp: Skala potatisen och koka mjuk i saltat vatten. Krossa potatisen med en träslev och vänd ner smöret, osten och gräddfilen. Smaka av med salt.
Smör-vinägrett: Bryn smöret i en kastrull. Skala gurkan och gröp ur kärnorna.

Skär gurkan i små tärningar. Blanda det ljumna brynta smöret med gurktärningar och citronjuice vid servering. Smaka av med salt.
Sätt ugnen på 150° C.

Torskrygg: Blanda vatten med salt och lägg ner torsken i lagen. Låt rimma 10 minuter. Lyft upp och lägg torsken i kallt vatten för att avstanna rimningen. Torka torr och lägg på en oljad plåt. Täck med folie och sätt in i mitten av ugnen ca 40 minuter tills innertemperaturen är 56°C.

Till servering:

Servera torsken med mandelpotatisstompet och vinägretten. Toppa med rom och färska örter.

Facebooktwittergoogle_plusinstagrammail

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.