Rödvinssås Buffe

Rödvinssås inspirerad från Buffé

Recept för 6 personer:

  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk honung
  • 2 tsk tomatpuré
  • 6 dl rött vin
  • 2 krm torkad timjan
  • 3 persiljestjälkar
  • 2 msk konc kalvfond
  • salt
  • malen svartpeppar
  • ca 1/2 msk majsstärkelse

Gör så här:

  1. Skala och hacka schalottenlöken. Fräs den och rotsellerin i hälften av smöret i en kastrull (16-17 cm i diameter) tills löken är mjuk, ca 5 minuter.
  2. Tillsätt socker och tomatpuré. Fräs ytterligare ca 1 minut.
  3. Tillsätt vin, timjan, persiljestjälkar och kalvfond. Låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt såsen koka på svag värme utan lock ca 30 minuter.
  4. Sila och mät upp såsen, det ska bli ca 3 dl (för 6 port). Späd med vatten om det är mindre mängd, låt sjuda ytterligare om det är mer. Häll tillbaka såsen i kastrullen. Smaka av med salt, peppar och honung i fall såsen upplevs sur.
  5. Blanda majsstärkelsen med lite vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka upp. Hit går det bra att förbereda dagen före, såsen blir bara godare om den får vila någon dag i kylen.
  6. Vid servering: Värm såsen och låt den sjuda någon minut. Blanka av såsen genom att klicka i resten av det rumsvarma smöret. Vispa tills smöret har smält.

Smaklig måltid!

Facebooktwittergoogle_plusinstagrammail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.