Vilken glaze-marinad-rub ska man ha

Grilltips på olika såser. Marinad, Rub och Glaze - Vad r vad?

Ja, vad är vad? Och vad ska man välja när man skall marinera det man tänkt grilla? MarinadRub eller Glaze? Här benar vi ut begreppen lite....

Marinad:grillmarinad

Marinad använder man före själva grillningen. Låt kött, fågel eller fisk ligga i marinad i några timmar innan grillning. Ta upp råvarorna och låt dom rinna av innan du lägger dom på grillgallret. Pensla gärna med marinaden under själva grillningen, men tänk bara på att koka upp den först, eftersom det har legat rått kött i den.

 

Rub:rub

Rub är en mix av torra kryddor och ibland även lite fuktigare ingredienser, som skal och saft från citrusfrukter. Blandningen masseras in ordentligt med händerna i kött, fågel eller fisk. Var inte rädd för att ta i, snåla inte med rub och gör gärna allt detta minst 3 timmar innan du ska grilla. på så sätt blir ”ruben” blöt, och tränger in i köttet. Detta kankse är det populäraste sättet att ”marinera” just nu?

 

Glaze:glaze

Glaze penslar man på köttet i slutet av grillningen, när man fått en bra stekyta. Syftet med glazen är att ge en fin och glansig yta och att tillföra ytterliggare en smakdimension till det grillade. Pensla tunt med glazen flera gånger, men låt det gå lite tid emellan, för då kommer den söta glazen att karamelliseras och ge en lite klibbig yta med mycket smak.

Lycka till med vad du nu väljer!

| Copyright © 2009-2016 Martin Johansson, All rights reserved |