Grilltips kolgrill

kolgrillning

Varför grilla med kolgrill!

Det första en blivande grillmästare ställs inför är vilken typ av grill man ska välja. Naturligtvis är det svårt att säga till någon vilken grill en person ska köpa. Ska man köpa kolgrill eller gasolgrill?

I och med att det blivit allt mer populärt att grilla så har också utbudet av grillar blivit större. Det kan vara svårt att veta vad man ska välja när man ser alla typer och modeller som finns på marknaden. Valet av grill måste bestämmas utifrån dina behov och förutsättningar. Det är ofta en personlig uppfattning om vad som är bra och dåligt. Faktorerna som styr kan vara:

Hur ofta ska du grilla? Vad ska du grilla? Är priset en viktig faktor? Hur länge ska grillen hålla?

Först vill jag ta upp myten om att "kolgrillat smakar godare". Smaken mellan en gasolgrillad köttbit eller en kolgrillad köttbit gör ingen egentlig skillnad som många tror. Däremot är det dofterna och röken från en kolgrill som gör kolgrillning lite speciellt, därav känslan som många får av kolgrillning.

Väljer man en kolgrill får man:

Kolgrillen är billigast i inköp, och den ger en naturlig röksmak åt maten. En känsla och dimension åt grillningen som är svår att efterlikna. Att grilla med kolgrill innebär lite mer jobb om du ska grilla indirekt. (stekar, större bitar kött). Då krävs det dels att du har en bra grill, givetvis med lock, och med en öppning så du kan fylla på kol under tiden du grillar. Gör du en stor stek t.ex. så måste du tänka på att kunna fylla på kol på ett bra sätt, med tanke på att grilltiden blir lång vid helgrillat. Det är även viktigt att du håller koll på temperaturen under locket, eftersom du vill ha så låg temperatur som möjligt när du gör t.ex hela stekar. Till skillnad från en gasolgrill som du lätt kan reglera värmen på, trots att dom också har lock. Men grillar man med bra briketter så håller sig temperaturen stadigt och länge.

| Copyright © 2009-2016 Martin Johansson, All rights reserved |