Grilltips grilltider

Hur tänder man en kolgrill?

kolgrill

Det finns ju en del olika sätt att få fjutt på en kolgrill. Det man absolut ska undvika är ju det gamla klassiska med tändvätska. Idag finns det mycket bättre sätt att tända grillen på. Tändvätska sätter oftast smak på det du grillar. Och hur gott är det när man kan skönja smaken av tändvätska?

Gasoltändare 

Gasoltändare finns på en del grillar (weber). Det är en brännare som drivs av webers engångstuber/primus för att tända briketterna, men sedan grillar man med briketter när de väl glöder. Då stänger man av gasoltändaren.

Eltändare

En enkel metod du kan använda dig av när du ska grilla är att stoppa in en gaffelformad eltändare bland briketterna. Ha kvar eltändaren i ca 10min och vänta sedan på att glödbädden ska bli klar.
Det förutsätter ju dock att du har en eltändare hemma.

Skorstenständare

Detta är ett vanligt sätt att tända kolgrillar på. Placera några strimlor stearinbaserat tändpapper eller tidningspapper på grillgallret. Fyll skorstenständaren med önskat antal briketter och ställ den ovanpå tändpappret/ pappret. Tänd på och vänta tills briketterna är klara. Häll över briketterna på grillen och börja grilla.

Stearinbaserat Tändpapper

Häll kolen i en hög. Bryt 2-4 strimlor tändpapper och sprid över kolbädden. Strimlorna trycks ned utan att övertäckas. Tänd på papperets rivna kant.

Tändkuber

Tändkuber är små kuber som är luktfria, lämnar inga rester, och ger ingen bismak till maten. Placera några tändkuber bland briketterna som du placerat som en pyramid i grillen.

 

Lycka till!

 

| Copyright © 2009-2016 Martin Johansson, All rights reserved |