Grilla indirekt grillning

GRILLTIPS FÖR DIREKT / INDIREKT GRILLNING

När man pratar om olika sätt att grilla menar man ofta direkt grillning eller indirekt grillning. Här kan du läsa lite om vad det handlar om.

grillning

Direkt grillning
Detta är kanske det vanligaste sättet att grilla på. Man grillar direkt ovanför värmekällan vilket medför att det är ett snabbt sätt att tillaga maten på. Man brukar säga att mat som tar mindre än 15min skall tillagas med direkt grillning.
Exempel: korvar, hamburgare, kycklingfiléer, köttskivor, grönsaker etc.

Med kolgrill:
Har du en kolgrill tar du helt enkelt och placerar ut briketterna jämnt över gallret, lägger ut grillgallret och placerar ut det som skall grillas. Lägg på locket och vänd efter halva grilltiden. Är man inte van vid att grilla med lock är detta ovant till en början. Man vill gärna “titta till” det man grillar. Försök att undvika detta och vänd bara t.ex. köttet en gång. Tänk på att varje gång du vänder på köttet så rinner den köttsaft som finns på köttet ner bland briketterna och köttet blir inte alls lika saftigt.

Med gasolgrill:
Använder du dig av en gasolgrill värmer du först upp grillen, lägger på maten och justerar temperatur enligt recept. Precis som med kolgrillen så använder du locket och öppnar bara för att vända på maten.

________________________________________________________________________________________

 

 

grillningIndirekt grillning
Denna metod kan liknas vid en ugn. Värmen stiger och reflekteras av locket och på så sätt cirkulerar värmen inne i grillen. Indirekt grillning passar för mat som tar mer än 25min att tillaga. Börja helst med att lägga steken/köttet direkt på värmekällan, alltså direkt grillning, för att få en yta på köttet. (ca 1-2min på varje sida). Sen kör du indirekt grillning, på ganska låg temperatur. (Max 175 grader). När du grillar "indirekt" så är det viktigt att du har en stektermometer i köttet. Se det som att du tillagar det i vanlig ugn.
Exempel: hel oxfilé, hel kyckling, spareribs, större fiskfiléer etc.

I och med att man inte grillar direkt över värmekällan så behöver man inte heller vända på det som tillagas.

Med kolgrill:
Har du en kolgrill placerar du ett lika antal varma briketter på var sida i grillen. Lägg på grillgallret och placera maten mitt på gallret. Ett tips är att använda sig utav en droppform som du placerar mellan briketthögarna under grillgallret. På så sätt minskar du risken att fett som droppar ner flammar upp på köttet. Köttsaften kan även användas vid tillagning av t.ex. såser. Lägg på locket och öppna endast för att se om maten är klar.

Med gasolgrill:
Använder du dig av en gasolgrill värmer du först upp grillen, stänger av mittersta brännaren så att bara brännarna i ändarna är på. Därefter lägger du på maten mitt på grillgallret och stänger locket. Justera värmen efter receptet och kom ihåg att bara öppna locket när du kollar om maten är klar.

 

| Copyright © 2009-2016 Martin Johansson, All rights reserved |