Följ eller dela gärna:

Facebooktwittergoogle_plusinstagrammail

Fakta om kobeköttet

Allt om Stockholm skriver om kobeköttet som serveras på restaurang AG hos Johan Jureskog. Är myten verkligen spräckt? Frågan kanske kvarstår? 🙂

Kobemyterna spräcks: Korna får inte massage
Allt om Stockholm provmakar kobekött hos Johan Jureskog på AG. Under provsmakningen reder han ut myterna kring köttet från de mytomspunna japanska superkossorna.
– Köttet är så mört att det är helt bananas! säger Johan.

AG är den enda restaurangen i Norden som blivit certifierade och får servera det japanska superdyra kobeköttet.
– Jag är jättestolt. Vi har till och med fått en ko-staty och ett inramat diplom som visar äktheten, säger Johan Jureskog som driver restaurang AG.

Enligt Johan är köttet inte som något annat kött och tillbehör till delikatessen är överflödigt.
– När du äter kobeköttet tycker jag att du ska ta en skiva av det med handen rakt in i käften. I konsistensen är det ungefär som gravad lax och smaken har toner av anklever. Det är så mört att det är helt bananas!

Tre kilo för 10 000 kronor
För att Allt om Stockholm ska få sätta tänderna i det omtalade köttet skär Johan ut en 200 gram stor skiva från biten på tre kilo, som kostar ungefär 10 000 kronor. Köttet steks och skärs upp i mindre bitar och en liten japansk flagga placeras i ena hörnet. Sedan är det köttfest vid bordet mitt i köket.
– Här, ät med händerna, säger Johan.

När något höjts till skyarna innan du sätter tänderna i det finns alltid en viss risk att bli besviken. Men kobe lever upp till förväntningarna. Det är otroligt mört och det smakar som om den japanska superkossan levt ett härligt ko-liv.

Sant eller falskt
Det finns många bud om varför köttet är så gott. Vissa säger att kossorna får lyssna på klassisk musik under dagarna och andra påstår att de får massage. För att få klarhet bland myterna hjälper Johan till att reda ut de vanligaste frågorna.

Dricker korna öl?
– Nej, det gör de inte. Ibland får de äta korn med socker på som blir över när öl görs. Det kan vara därifrån myten kommer.

Får de massage?
– Nej, däremot ryktas korna varje dag för att hållas rena.

Får kossorna lyssna på klassisk musik?
– Nej, det är falskt.

Smälter köttet i handen?
– Ja, det är faktiskt så att köttet har en lägre smältpunkt än vanligt kött. Det börjar smälta redan vid 25 grader så håller du det i handen ser du hur det börjar smälta.

Måste varje köttbit vara stämplat?
– Ja, på varje förpackning till varje köttbit sitter en krysantemumstämpel som visar att det är äkta kobekött. Varje kossa har dessutom ett eget personnummer och för varje köttbit vi får levererad medföljer en bild på den personen som fött upp och tagit hand om kon.

Måste kossan ha fötts upp i och slaktats i Japan för att få kallas kobekött?
– Ja, kossan som köttet kommer ifrån måste vara uppfödd och slaktad i Hyogoprovinsen om det ska kallas för kobekött.

Kobe finns på fler restauranger
För tillfället är AG den enda certifierade koberestaurangen i Norden, men det betyder inte att de är ensamma i stan om att servera kobeköttet.
Bland annat har asiatiska Miss Voon på Sturegatan serverat köttet sedan oktober förra året.
– Det stämmer, vi serverar en japansk köttmeny där kobekött ingår, säger Jonas Svensson, kökschef på Miss Voon till Allt om Stockholm.

Restauranger får sälja det speciella köttet under sex månader utan att vara certifierade, och när Miss Voons halvår passerat tänker man få en egen certifiering, berättar Jonas Svensson.
Ett flertal saluhallar runt om i landet säljer också kobeköttet över disk. ”

LOUISE ÅSTRÖM

FAKTA: KOBEKÖTT

– Kobekött kommer endast ifrån stutar och kvigor av rasen Tajima-gyu som är avlade, uppfödda och slaktade i Kobe-provinsen.
– Allt Kobekött är märkt med ett ID-nummer kopplad till en databas på nätet. Där kan leverantörer, kockar och konsumenter få all information från uppfödare och köttbonde till kön och ålder på djuret samt en stamtavla som går tillbaka tre generationer med namn på samtliga förfäder.
– Fram till 2012 har Kobekött endast sålts i Japan då den första exporten gick till Macau. Under 2014 påbörjades exporten av Kobekött till Europa.
– Årligen uppfyller bara 3 000 djur kriterierna för Kobekött varav endast 24 djur per månad når den europeiska marknaden.
– Wagyu betyder nötkött på japanska och omfattar fyra olika raser som alla har en hög naturlig marmorering. Kobeköttet är den mest exklusiva formen av Wagyu genom hårda krav på region, tradition, autenticitet och kvalitet.
– Till skillnad från Kobekött är det tillåtet att producera kött under benämningen Wagyu i hela Japan samt flera andra länder så som Chile, Australien, USA och Sverige.

SÅ MYCKET KOSTAR KOBEKÖTTET

För en 200 grams skiva får du betala
1895 kronor på AG. Johan räknar med att sälja tre till fem skivor kobekött per kväll.

Facebooktwittergoogle_plusinstagrammail

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.